21.4.14

Πολλά σάς χρωστάω, δυό χρόνια τώρα...
«Εισπράξτε» κάτι για την σημερινή μαύρη επέτειο

Ως δικαιολογία ας πώ ότι θαμπώθηκα από το ...εθνικό έργο Σαμαρά και το βούλωσα δυό χρόνια...
Σάς έχω όμως κάτι πρωτότυπο, κάτι που αποδεικνύει ότι πολλές φορές...
Η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία
21η Απριλίου 1973. Ο Γιωργηπαπαδόπουλος είχε ήδη εξαγγείλει το «δημοκρατικό» του άνοιγμα προς την πολιτική, έχοντας εξασφαλίσει την σύμπραξη Μαρκεζίνη.
Μιά ...πολυχρωματική παρέα φίλων στα Γιάννενα σχεδιάζαμε να το εκμεταλλευτούμε εκδίδοντας μιά -ερασιτεχνική- εφημερίδα. Αργότερα μετά το «δημοψήφισμα» που λέγονταν ότι θα γίνει το Φθινόπωρο. Σχεδιάζαμε τον "Παρατηρητή της Ηπείρου", που πράγματι εκδόθηκε στις 5-11-73 και συνέχισε ως έντυπο μέχρι το 1996.
21η Απριλίου 1973.
Ήμουν στο γραφείο μου και κατά τις 11 το πρω'ί'...εισβάλει μιά φίλη, που ήξερε τα σχέδιά μας για έκδοση εφημερίδας.
- Τρέξε, μού λέει, και φωτογράφισε την είσοδο του "Παλλάδιου"!!!
Είχα μιά δουλειά στην άκρη της πόλης, στους Αμπελοκήπους, και είπα να το συνδυάσω. Πήρα την φωτογραφική μου μηχανή κι ένα ταξί και κατηφόρισα την οδό 28ης Οκτωβρίου, που τότε δεν ήταν μονόδρομος. Ψιχάλιζε όμως και δεν φωτογράφισα το πράγματι εκπληκτικό φαινόμενο κατεβαίνοντας. Είπα να το κάνω στον γυρισμό. Τζίφος. Η ...μαγεία είχε χαθεί. Την παραθέτω περιγραφικά.
Για να γίνουν κατανοητά τα υπόλοιπα, χρειάζεται εδώ μιά περιγραφή της εισόδου του κινηματογράφου "Παλλάδιον", που τώρα έχει κλείσει και η είσοδός του έχει μετατραπεί σε κατάστημα.
Όπως και σε άλλες αίθουσες θεαμάτων υπήρχε ένας ανοιχτός χώρος μπροστά με δυό ταμεία, αριστερά και δεξιά. Προς τα πίσω μιά τζαμαρία με μιά γυάλινη πόρτα, όπου κόβονταν τα εισιτήρια.
Χαρακτηριστικό :
Στην μετώπη του ανοιχτού χώρου, περασιά με το πεζοδρόμιο, ο κινηματογράφος έβαζε μιά μεγάλη  ταμπέλα με τον τίτλο της ταινίας που παίζονταν.
Και στην μέσα μετώπη, της τζαμαρίας, έβαζε άλλη ταμπέλα με τον τίτλο της ταινίας που θα έπαιζε την επόμενη εβδομάδα.
21η Απριλίου 1973.
Ο, χουντικός βέβαια, νομάρχης για να τιμήσει την επέτειο της ...«Εθνικής Επαναστάσεως» είχε οργανώσει -μετά την σχετική δοξολογία στη Μητρόπολη- μια ομιλία στην αίθουσα του "Παλλάδιου".
Πήγαν λοιπόν κάποιοι υπάλληλοι της Νομαρχίας και κρέμασαν στην είσοδο του κινηματογράφου ένα πανώ που έγραφε "21η Απριλίου 1967". Φαίνεται όμως πως δεν είχαν μεγάλη σκάλα και το κρέμασαν ΚΑΤΩ από τον τίτλο της ταινίας που παίζονταν.
Στην μέσα είσοδο δε, στην τζαμαρία δίπλα στην πόρτα, ΚΑΤΩ από  τον τίτλο της ταινίας που θα έπαιζε την επόμενη εβδομάδα κόλλησαν μια μεγάλη φωτογραφία του δικτάτορα.
Ώ! της δυστυχίας τους...
Η ταινία που έπαιζε ο κινηματογράφος ήταν... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ.
Και ...κρατηθείτε!
Η ταινία που θα έπαιζε την επόμενη εβδομάδα ήταν... ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ!
Φαντάζεστε τη συνολική εικόνα, όταν υπήρχε το πανώ και η φωτογραφία;;;
Έξω:
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
κι από κάτω
21η Απριλίου 1967 
Μέσα:
 ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ
κι από κάτω ο
Γ. Παπαδόπουλος...
Υ.Γ.
Αν υπάρχει κάνας δύσπιστος, ας ψάξει στις τοπικές εφημερίδες της εποχής για να δεί ποιά έργα έπαιξε τότε το "Παλλάδιο"...
Υ.Γ.-2
Για τους Γιαννιώτες: Η φίλη που με ειδοποίησε ήταν η Κ.Φ.,αρχιτέκτων. Όποιος την συναντήσει, ας τη ρωτήσει. Πρέπει να το θυμάται το περιστατικό...